Rauarikkad toidud väikelapsele – teadlikud valikud väikelapse menüü rikastamiseks

 

Beebid ja väikelapsed vajad rauda kordades rohkem kui täiskasvanud ning seetõttu on väikelapse toiduvalikutel vaja seda eriti silmas pidada. Lisaks teada-tuntud lihale on häid rauaallikaid veel, mida väikelapsele pakkuda, et olla kindel, et rauapuudus ei hakkaks arengut pärssima.

Rauapuudus ehk aneemia on tänapäeval üpris tihti levinud haigus väikelastel ja beebidel. Seda eriti seetõttu, et väikelapsed vajavad kordades rohkem rauda kui täiskasvanud ning seetõttu on oluline teha teadlikke toitumisvalikuid ning pakkuda väikelapsele just rauarikkaid toite, et vajalik kogus kätte saada.

Loomaliha, linnuliha ja kala ning mereannid on igati hea valik väikelapse menüüsse, kuna nendest on kehal lihtsam rauda omistada. Lisaks neile on head rauarikkad toitained aga ka näiteks järgmised:

  • rauarikkad köögiviljad, näiteks brokoli, tomatid, lehtkapsas, bataat
  • oad ja kaunviljad, näiteks aedoad, kikerherned, läätsed, rohelised herned ja tofu
  • maitseroheline, näiteks spinat, petersell 
  • marjad, näiteks maasikad, mustikad
  • seemned ja pähklid, näiteks kõrvitsaseemned, maapähkel ja mandlid – kuni 3-eluaastani on need väikelapsele liiga kõvad ja põhjustavad lämbumisohtu, seega jahvatada neid näiteks smuuti või pudru sisse, määrida pähklivõid röstsepikule või banaaniviilule.

Mida veel tähele panna?

Selleks, et raual oleks võimalik imenduda, on vaja C-vitamiini. Seepärast on hea ühte toidukorda planeerida nii toidud, mis sisaldavad rauda, kui ka need, mis on rikkad C-vitamiini poolest.

Nendeks on näiteks:

  • köögiviljad, nagu näiteks paprika, lillkapsas, brokkoli, lehtkapsas, brüsseli kapsas, spinat, tomat
  • puuviljad, nagu näiteks ananass, kiivi, apelsin, mango
  • marjad, nagu näiteks maasikad, mustikad, vaarikad, mustsõstrad ja jõhvikad

Kuna organism ei suuda C-vitamiini ise toota ega salvestada, on oluline, et seda saaksid nii lapsed kui ka täiskasvanud igapäevasest toidust.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Me anname Sulle e-maili teel teada, kui toode on tagasi lattu jõudnud ning on saadaval tellimiseks. Jäta selleks enda e-mail allapoole.