Millal anda beebile lusikas ja kahvel kätte?

Beebile sobilikud söögiriistad ei ole teravad ja on paraja kujuga, et neid kätte haarata.

Esimene samm iseseisvalt sööma õppimise suunal on beebile näputoidu pakkumine. Kui sellega on algus tehtud, tekib tihti küsimus, millal lapsele söögiriistu tutvustada. Kuna beebi alles arendab enda peenmotoorika oskusi, siis söögiriistade tutvustamine võib söögiajal paraja segaduse tekitada. Siiski on mõned nipid, kuidas lapsevanemana segadust vähendada ning pakkuda lapsele võimalus söögiriistadega tutvumiseks.

Enne lusika tutvustamist

Iga lapse motoorne areng toimub erineva kiirusega, seega ei ole mingit kindlat aega või vanust, millal beebile on kohustuslik lusikat tutvustada.
Enne lusika tutvustamist on oluline, et beebi oleks läbinud muud toitumisega seotud etapid:

  • beebi on huvitatud iseseisvast söömisest 
  • beebi sööb juba tahket ja tükilist toitu

Esimese eluaasta lõpuks peaks beebi tundma ennast mugavalt pehme tahke toidu söömisel (pehmemad puuviljad, kuumtöödeldud juurviljad, pasta jms).

Märgid, et laps on lusikaks valmis

Keskmiselt on laps valmis lusikaga toimetamiseks enda esimesel sünnipäeval. Siiski on ka teisi märke peale vanuse, et aru saada, millal tutvustada beebile söögiriistasid. Tihti lapsed, keda varem sai edukalt lusikaga toita, seda enam ei soovi ning keeravad pea ära. Sel hetkel võib proovida, kas laps soovib ise lusikat haarata. Vahel võib laps lausa ise haarata lusika järgi. Need on märgid, et on aeg lasta lapsel iseseisvalt lusikaga toimetama hakata.

Õige lusika valik

Konkreetselt laste jaoks mõeldud lusikad ja kahvlid on disainitud lapse väiksema käe järgi ning seetõttu on selliste söögiriistadega lapsel mugavam iseseisvat söömist alustada.

  • Väldi teravate servadega söögiriistu, mis lapsele haiget võivad teha;
  • Lapsel on mugavam käes hoida jämedamaid söögiriistu;
  • Söögiriistad peavad olema BPA vabad.

Eolini valiku lastele ja beebile mõeldud söögiriistadest leiad e-poest.

Lusikaga söömise harjutamisel paku lapsele toitu, mida on lihtne lusika peale ise võtta, nendeks on näiteks:

  • kodujuust
  • tambitud kartul, porgand, bataat või muu juurvili
  • paksem puder
  • pastaroad paksema kastmega 
  • munapuder jms.

Kui lapsel on raskusi toidu lusika peale saamisega, siis aita teda ning jäta täidetud lusikas lauale, et ta saaks selle ise koos toiduga suhu viia. Aja möödudes õpib laps sind matkima ja saab aru, kuidas ise toitu lusika peale saada.

Umbes 18-kuusena, kui laps on juba mõned kuud lusika ja kergemate toitudega edukalt toimetanud, on aeg lapsele pakkuda keerukamaid toite, mida lusikaga süüa (nt nuudlitega supp jms).

Kahvli kasutamine

Kui laps on lusika kasutamise selgeks saanud, on aeg tutvustada kahvlit. Näita lapsele ette, kuidas kahvli otsa toitu saada ning lase seejärel tal endal proovida. Harjutamine võib võtta aega, seega kannatlikku meelt!

Mõned toidud, millega on hea kahvliga söömist õpetada:

  • puuviljatükid (mango, melon, banaan, poolikud viinamarjad jne)
  • küpsetatud kartulikuubikud
  • pasta
  • röstsaia kuubikud (näiteks koos maapähklivõiga).

Jälgi, et toit oleks piisavalt pehme, et lapsel õnnestuks seda närida ja ei tekiks lämbumisõhtu ning samas piisavalt tahke, et oleks võimalik kahvel sisse lükata.

Segadus käib õppeprotsessi juurde

Kahvli ja lusikaga sööma õppimisel on einestamise aeg kindlasti pikem ja suurema segadusega kui varem. Ära pelga segadust ning kasuta varustust, mis selle likvideerimise mugavamaks teeb. Kasuta söögitooli all veekindlat katet, et pärast see toidust puhtaks raputada (nii jääb ära põranda pesemise vaev), pane lapsele ette pikkade varrukatega põll või mõned vanemad riided, mille määrdumisel kahju ei ole või kui temperatuur lubab, siis lase lapsel hoopis ainult mähkmed jalas süüa. Sinu armsa väikse inimese edusammud on seda segadust väärt!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Me anname Sulle e-maili teel teada, kui toode on tagasi lattu jõudnud ning on saadaval tellimiseks. Jäta selleks enda e-mail allapoole.